vrijdag 10 juni 2011

Communicatiemiddelen in het Nationaal Museum in Damascus

Eind 2010 hief Hillary Clinton de Amerikaanse blokkade op de verkoop van ICT aan Syrië op. Hiermee kon Syrië ineens vrijelijk opstoten in de wereld van de mobiele telefonie, het internet en de sociale media zoals Facebook. Gekopieerde software, proxies en IP adressen in andere delen van de wereld waren niet meer nodig. Dat wil niet zeggen dat nu alles werkt. Je kan je Blackberry nog steeds niet gebruiken. Dus de Gigi Ibrahim’s van Syrië communiceren vooral via mobiele telefoons. Echter de provider is in handen van een lid van de regerende familie... De gemiddelde Syriër kan nu software aanschaffen, maar kan het niet betalen. Daarom werken de meeste hotels en café’s die Internet aanbieden met gekopieerde versies van o.a. Doctor Norton die niet te updaten zijn. Daardoor ligt het ‘beveiligde’ internet verkeer wijd open voor hackers. Dit leidde tot enorme frustratie bij mijn reisgenoten. Zij hadden veel moeite om een ‘veilige’ internet verbinding te vinden. Ze vonden zo’n internetwinkeltje in de krochten onder ons hotel in Damascus. De eigenaar was een Russische Syriër die toen al de hete adem van het ‘veiligheidsapparaat’ in zijn nek voelde.

2 opmerkingen:

  1. Iedereen in Cyberland speelt amateur detective in de hoop achter de ware identiteit van 'Amina A' te komen. De focus is nu op MacMaster and Froelicher, twee Quakers verbonden aan St Andrews universiteit Syria Studies. Het was hun IP adres dat 'Amina A' gebruikte voor haar Blog. Er zijn ook connecties gevonden tussen deze twee academici en het taleninstituut waar 'Amina A' werkte(?) in Georgia voordat ze naar Syrië terugging. De hele wereld kan nu kijken naar de foto's die MacMaster and Froelicher van hun trip naar Syrië in de winter gepost hebben. MacMaster and Froelicher doen er het zwijgen toe. Is dat om 'Amina A of zichzelf te beschermen? Wordt Vervolgd...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Ja! 'Amina A' blijkt valgens eigen zeggen Tom MacMaster ter zijn. Jammer dat hij fictie en werkelijkheid niet duidelijker gescheiden hield, want zijn commentaren op de gebeurtenissen waren beter dan die van de rest. Hierbij denk ik o.a. aan zijn entry 'pink washing Assad'.

    BeantwoordenVerwijderen