vrijdag 22 april 2011

De majesteitelijke dadelpalm

De dadelpalm wordt al zo lang gecultiveerd dat het onbekend is waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. In de Bijbel wordt de dadel vele malen vernoemd en tijdens Ramadan zijn dadels met yoghurt traditioneel het eerste voedsel dat na een dag van vasten gegeten wordt, terwijl in het oude Egypte van dadels wijn werd gemaakt. De Godin Astarte van de Phoeniciërs werd voorgesteld als een vrouwelijke dadelpalm en in het oude Jodendom was de palm met recht het symbool van schoonheid. Dit prachtige exemplaar staat niet voor zijn vruchten voor de Ummayade Moskee in Aleppo, maar als trotse decoratie en is misschien wel even oud als het Ottomaanse koopmanshuis dat op de achtergrond te zien is.

2 opmerkingen:

  1. Ha Peti, Ben momenteel op reis door Syrie van 15 tot 24 april. De mensen zijn vriendelijk en relaxed, nog steeds! Voor het eerst zijn er hier en daar langs de weg controles door Security Forces die onze kofferbak controleren, op zoek naar wapens. Vooral toen wij door een razende zandstorm een afslag misten en recht op de Irakeese grens afkoersten, op zoek naar het oude Mari. Ook daar in de godverlaten vlakte die in vlagen verdween in een verstikkende gele atmosfeer, doemden zij op voor onze motorkap. Dit keer met machinegeweren in de aanslag.
    Onze doortocht leek hier te eindigen...totdat een vrouwelijke Syrische gids tevoorschijn kwam uit het busje dat met ons in konvooi meereed. Bulderend haalde ze naar hen uit. En waar het protest van onze chauffeur alleen maar meer hanengedrag had opgeroepen, bracht haar stemverheffing een totale metamorfose teweeg. Plosteling stonden er vijf bedremmelde kwajongens die ons, verontschuldigend lieten doorrijden.
    Ik vroeg me al lang af hoe het toch zat met de rol van de Security Forces. En de vraag werd steeds prangender, zeker naar aanleiding van de verhalen die de ronde doen over de toestanden in Homs. Van verschillende kanten heeft men mij hier verteld dat er achter de schermen een "paleisrevolutie" gaande is. De jongere broer van de president bestiert de Security Forces en zou zelf een oogje hebben op de troon. En de tweespalt in de familie zou nog zijn vergroot door het feit dat de president de gouverneur van Dara'a, zijn eigen neef, in het gevang heeft geworpen. Los van deze mogelijke complottheorie is het weer vrijdag....Het zal erom spannen: was de president te laat met het afschaffen van de staat van beleg of vertrouwt men hem en krijgt hij nóg een keer de 'benefit of the doubt' van het volk? Groetjes Bertje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vandaag was het hommeles volgens de nieuwsberichten. Wij houden ons hart vast.
    We leven nog steeds heel erg mee met de mensen in Syrie. Als alles maar goed met hen blijft gaan.

    BeantwoordenVerwijderen